Pijani Šaran
♦ šaran težine od 1,5 do 2 kilograma
♦ 2 glavice belog luka
♦ 300 g mesnate suve slanine
♦ 3 dl belog vina
♦ pola litra vode
Priprema
Šarana očistiti i oprati, a zatim oštrim nožem po njemu napraviti rezove, popreko po celoj dužini s jedne i druge strane. Svaki rez malo dublje izbušiti špicastim nožem kako bi u njima bilo dovoljno prostora za slaninu. Od ukupne količine pola iseći na trake dužine oko osam centimetara i širine centimetar, a ostatak iseći na kockice. Beli luk takođe iseći na isti način. Trakice slanine i beli luk staviti u proreze, pobiberiti po ukusu i po želji dodati malo aleve slatke paprike, a ribu premazati i iseckanim belim lukom. U stomak šarana staviti kockice slanine, beli luk i biber. Tako nadevenu ribu staviti u veći đuvečarnik, preliti je uljem i vinom, a zatim u posudu sipati i pola litra vode. Šarana peći u podgrejanoj rerni sat, sat i po na 200 stepeni. Tokom pečenja većom kašikom ga stalno prelivati smesom iz đuvečarnika.
Za ovu čorbu potrebno nam je:
1)- 2,5 dl ulja
2)- 5 glavica crni luk
3)- 6 Kašika mljevena paprika
4)- 4 litre voda
5)- 350 grama krompir
6)- 2,5 kilograma riba po izboru
7)- sol
8)- biber količina po želji
9)- Biljni začini količina po želji
Priprema Čorbe Od Ribe;
U kotlić ili šerpu ( puno je ukusnije kada se priprema u kotliću ) stavljamo više vrsta razne ribe da bi okus bio perfektan. Ribu koju smo predhodno očistili i oprali isječemo na komade i stavljamo ih u samo dno kotlića. Dno prekrijemo redom ribe pa stavljamo po ribi luk, papriku pa opet red ribe, svaki red solite umjereno. Na kraju dodajemo predhodno očišćeni krompir isječen na željene komade, prelijemo to sve sa vodom i stavljamo na laganu vatru da se kuva. VAŽNA NAPOMENA - kotlić ne treba miješati, pogodne vrste ribe su; šaran, smuđ, som, pastrmka itd., za što bolji ugođaj kotlić se čitav stavlja na sto da mami svojim mirisom.
♦ šaran težine od 1,5 do 2 kilograma
♦ 2 glavice belog luka
♦ 300 g mesnate suve slanine
♦ 3 dl belog vina
♦ pola litra vode
Priprema
Šarana očistiti i oprati, a zatim oštrim nožem po njemu napraviti rezove, popreko po celoj dužini s jedne i druge strane. Svaki rez malo dublje izbušiti špicastim nožem kako bi u njima bilo dovoljno prostora za slaninu. Od ukupne količine pola iseći na trake dužine oko osam centimetara i širine centimetar, a ostatak iseći na kockice. Beli luk takođe iseći na isti način. Trakice slanine i beli luk staviti u proreze, pobiberiti po ukusu i po želji dodati malo aleve slatke paprike, a ribu premazati i iseckanim belim lukom. U stomak šarana staviti kockice slanine, beli luk i biber. Tako nadevenu ribu staviti u veći đuvečarnik, preliti je uljem i vinom, a zatim u posudu sipati i pola litra vode. Šarana peći u podgrejanoj rerni sat, sat i po na 200 stepeni. Tokom pečenja većom kašikom ga stalno prelivati smesom iz đuvečarnika.
Pijani Šaran
POTREBNI SASTOJCI:
3-4 čena bijelog luka
šaran težine do 1,5 kg
200grama šampinjona
1 manja šolja riže
2 dcl bijelog vina
soli,bibera i lovora po želji
soli,bibera i lovora po želji
PRIPREMA:
šarana dobro očistiti i zasjeći po širini sa obe strane .U ove rasjeke staviti po širini isječen bijeli luk.Posoliti i popapriti po želji (i unutra i vani )šampinjone malo prodinstati i u njih dodati prethodno očišćenu i opranu rižu(takođe začiniti i dodati lovora po želji .Sa ovom masom puniti šarana i nakon punjenja zatvoriti ga sa čačkalicama ili ga uvezati .Šarana staviti u podmazan pleh i pokriven peći oko 1 sat kada ga treba preliti sa polovinom vina a nakon 15 minuta sa preostalom količinom vina
Šaran prepečen pavlakom
Potrebno je:
100 gr belog luka (cesnjaka)
25 gr persunovog lista
1 kg krompira
2,5 dcl kisele pavlake
200 gr dimljene slanine
1 dcl vina
10 gr soli (ili po zelji)
50 gr kukuruznog brasna
lovorov list
celerov list
voda
25 gr persunovog lista
1 kg krompira
2,5 dcl kisele pavlake
200 gr dimljene slanine
1 dcl vina
10 gr soli (ili po zelji)
50 gr kukuruznog brasna
lovorov list
celerov list
voda
Priprema:
Šarana očistiti, oprati i posušiti suvom krpom. Kožu šarana zaseci od kičme ka stomaku na više mesta.
Posoliti sa spoljne i unutrašnje strane. U utrobu staviti lovorovog lista, celerovog lista i i malo slanine. Spoljne narezane delove napuniti iseckanim belim lukom i slaninom isečenom na trake.
Pripremljenog šarana posuti kukuruznim brašnom i staviti u nauljenu tepsiju. Peći u dobro zagrejanoj pećnici i stalno polivati vinom.
Posebno skuvati krompir izrezan na kriške, ocediti ga i dodati napola pečenom šaranu. Politi kiselom pavlakom, posuti sitno seckanim peršunom i zapeći 10-15 minuta dok ne porumeni.
Pre posluživanja ukrasiti jelo kriškama limuna i peršunovim listom.
Riblja čorba na talijanski način
Potrebni sastojci:
1 kg. ribe
4 kašike paradajz-pirea,
2 glavice crvenog luka
2 paprike,
vezica zeleni,peršunov list
2 kašike brašna,
biber i so po ukusu.
4 kašike paradajz-pirea,
2 glavice crvenog luka
2 paprike,
vezica zeleni,peršunov list
2 kašike brašna,
biber i so po ukusu.
Način pripreme:
Prepržiti luk, dodati mu isjeckanu zelen i dinstati. Omekšaloj zeleni i luku dodati ribu. Podliti vodom i kuhati na umjerenoj temp. Omekšalu ribu izvaditi, a supu procijediti.Procijedjenoj supi dodati isjeckanu papriku, kuhati 15 min, dodati paradajz-pire i komade ribe.Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sitno sjeckani peršunov list posuti po jelu prije služenja.Uz paprikaš možete servirati kockice prepženog starog kruha ili kuhano tijesto.
RIBLJA ČORBA
1)- 2,5 dl ulja
2)- 5 glavica crni luk
3)- 6 Kašika mljevena paprika
4)- 4 litre voda
5)- 350 grama krompir
6)- 2,5 kilograma riba po izboru
7)- sol
8)- biber količina po želji
9)- Biljni začini količina po želji
Priprema Čorbe Od Ribe;
U kotlić ili šerpu ( puno je ukusnije kada se priprema u kotliću ) stavljamo više vrsta razne ribe da bi okus bio perfektan. Ribu koju smo predhodno očistili i oprali isječemo na komade i stavljamo ih u samo dno kotlića. Dno prekrijemo redom ribe pa stavljamo po ribi luk, papriku pa opet red ribe, svaki red solite umjereno. Na kraju dodajemo predhodno očišćeni krompir isječen na željene komade, prelijemo to sve sa vodom i stavljamo na laganu vatru da se kuva. VAŽNA NAPOMENA - kotlić ne treba miješati, pogodne vrste ribe su; šaran, smuđ, som, pastrmka itd., za što bolji ugođaj kotlić se čitav stavlja na sto da mami svojim mirisom.
Umak od hrena:
Pomiješati 1 dl vrhnja,1dl jogurta,1 žlice ribanog hrena,malo soli,malo šećera, i soka od 1/4 limuna. (neizostavan dodatak ribljim jelima).
Ako imate neki riblji recept,možete nam poslati na mail: gogydo@gmail.com
PRIJATNO
Нема коментара:
Постави коментар